“Anksiyete atağı” ve “panik atak” farkı ve benzerliği bulunan terimlerdir. Bu terimlerin birbirinin yerine kullanıldığını günümüzde sıklıkla duyabilirsiniz. Bazı ortak semptomları olduğunu göz önüne aldığımızda, ikisinin birbirinin yerine kullanılması anlaşılabilir bir durumdur. Ancak bu terimler belirli semptom ve bozukluklar için kullanırlar ve farklı özelliklere sahiptirler. Örneğin; anksiyete atağı (kaygı) genellikle belirli stres faktörleri tarafından tetiklenir ve yavaş yavaş artabilir. Diğer yandan, panik ataksa beklenmedik ve ani bir şekilde ortaya çıkabilir.
Bu yazıda sizlere anksiyete atağı ve panik atak farkından, bu atakların ne olduğundan ve benzer özelliklerinden bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım 🙂
Anksiyete Atağı Nedir?
Giriş kısmında da belirttiğim gibi kaygı olarak da adlandırılan anksiyete atağı genellikle belirli stres faktörleri tarafından tetiklenir. Gerçek veya algılanan bazı potansiyel tehlikeler hakkında aşırı endişe ile ilişkilidir. Yüksek oranda beklenti ve stres anksiyete atağı geçiren bir birey tarafından bir “saldırı” gibi hissedilebilir.
Anksiyete belirtileri günler, haftalar hatta aylarca sürecek kadar kalıcı ve çok uzun süreli olabilir. Zihinsel ve fiziksel anksiyete belirtilerini ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Zihinsel Belirtiler
- Konsantrasyon zorluğu
- Sinirli olmak
- Huzursuzluk
Fiziksel belirtiler
- Huzursuz uyku
- Baş dönmesi
- Tükenmişlik
- Artan kalp hızı
- Artan irkilme tepkisi
- Kas gerginliği
Panik Atak Nedir?
Kaygının aksine panik ataklar aniden ortaya çıkar. Yoğun bir korku içerir. Hızlı kalp atışı, nefes darlığı veya mide bulantısı gibi çok zorlu fiziksel semptomlar bu korkuya eşlik eder. Ayrıca, diğer psikiyatrik bozukluklarla ortaya çıkabilmelerine rağmen, esas olarak panik bozukluğu olarak bilinen bir durumla ilişkilidir. Herhangi bir rahatsızlığınız yoksa panik atak geçirmeniz de mümkündür.
Beklenmeyen panik ataklar belirli bir neden olmadan ortaya çıkar. Beklenen panik ataklar ise yalnız kalma, kapalı alanda kalma, ölüm korkusu gibi dış stres faktörleri tarafından belirlenir.
Panik atak herkesin başına gelebilir. Ancak bu atakların sürekli olarak tekrarlaması, zihinsel sağlık durumu olan panik bozukluğunun bir işareti olabilir.
Panik atak sendromları da aşırı ve yoğundur. Bu sebeple ciddi bir bozulmaya sebep olurlar. Zihinsel ve fiziksel belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Zihinsel Belirtiler
- Gerçek dışı duygular
- Kendinden kopuk hissetmek (duyarsızlaşma)
- Kontrolü kaybetme veya delirme korkusu
- Ölüm korkusu
Fiziksel belirtiler
- Göğüs ağrısı
- Titreme
- Asiri terleme
- Boğulma hissi
- Baş dönmesi, dengesizlik, sersemlik veya baygınlık hissi
- Kalp çarpıntısı veya hızlanmış kalp atış hızı
- Sıcak basması
- Mide bulantısı veya karın ağrısı
- Uyuşma veya karıncalanma hissi
- Nefes darlığı hissi, nefes almada zorluk
Anksiyete Atağı ve Panik Atak Farkı Belirtileri Nelerdir?
Ankisyete atağı ve panik atak arasındaki fark olduğu kadar benzer birçok duygusal ve fiziksel semptomu bulunmaktadır. Panik atak ve anksiyete atağını aynı anda da yaşayabilirsiniz.
Panik atak veya anksiyete atağı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere hem fiziksel hem de duygusal semptomlara neden olabilir:
- Endişe
- Sıkıntı
- Ölüm veya kontrolü kaybetme korkusu
- Dünyadan veya kendinden kopma hissi (duyarsızlaşma)
- Kalp çarpıntısı veya hızlandırılmış kalp hızı
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Boğazda sıkışma veya boğuluyormuş gibi hissetme
- Kuru ağız
- Terlemek
- Titreme veya sıcak basması
- Uyuşma veya karıncalanma
- Mide bulantısı, karın ağrısı veya mide rahatsızlığı
- Baş ağrısı
- Baygınlık veya baş dönmesi hissetmek
Panik Atak ve Anksiyete Atağının Nedenleri
Beklenmeyen panik atakların net bir dış tetikleyicisi yoktur. Bunun aksine beklenen panik atak ve anksiyete atakları benzer nedenlerle tetiklenebilir. Bazı yaygın tetikleyiciler şunlar olabilir:
- Stresli bir iş
- Sosyal durumlar
- Fobiler
- Travmatik deneyimlerin hatırlatıcıları veya anıları
- Kalp hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklar
- Kronik ağrı
- Kafein ilaç ve takviyeler
- Tiroid problemleri
Panik Atak ve Anksiyete Tedavisi
Anksiyete ve panik atak için etkili tedaviler mevcuttur. En yaygın tedavi seçeneklerinden bazıları terapi, şifa çalışmaları, reçeteli ilaçlar ve kendi kendine yardım stratejilerini içerir. Bu yöntemlerden birini veya birkaçını deneyebilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğim tedavilerin yanı sıra yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişikliklerle anksiyete ve panik atakları önleyebilirsiniz. Buna ek olarak bir atak meydana geldiğinde semptomların şiddetini de azaltabilirsiniz. Bu değişiklikleri şu şekilde sıralamak mümkün:
- Hayatınızdaki stres kaynaklarını azaltın ve yönetin.
- Olumsuz düşünceleri nasıl tanımlayacağınızı ve durduracağınızı öğrenin.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Meditasyon veya yoga yapın.
- Dengeli beslenin.
- Destek grubuna katılın.
- Alkol, kafein tüketimini sınırlayın.
Tüm bu uygulamalara karşın anksiyete veya panik atak ile ilgili semptomlar günlük yaşamınızı etkiliyorsa bir sağlık uzmanına başvurabilirsiniz.
Ankisyete atağı ve panik atak farkı ayırt edici olabilmektedir. Yukarıda bahsettiğim semptomlar farkındalık kazanmanızda ve buna göre harekete geçmenizde yardımcı olacaktır.
Enerji çalışmaları ve daha fazlası için hazırlamış olduğum videolara buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
https://www.healthline.com/health
Danışmanlık ve Eğitimlerim hakkında bilgi almak için benimle irtibata geçebilirsiniz.