Çekirdek İnanç: Hayatımızı Yönlendiren İnançlar

Kök inanç olarak da adlandırılan çekirdek inançlar bireyler için çok önemlidir, çünkü kendinizi ne derece değerli, güvenli, yetkin, güçlü ve sevilen olarak gördüğünüzü belirler. Kendinizle ilgili olumsuz inançlar, kendinizi kabul etmeniz ve benlik saygınız için olumsuzdur. Kök inançlarınızın, aidiyet duygunuz ve başkaları tarafından nasıl görüldüğünüz ve size nasıl davranıldığına dair temel resim üzerinde büyük etkisi vardır.

Çekirdek İnanç Nedir ve Neden Önemlidir?

Kök inançlar kendimiz, diğer insanlar ve içinde yaşadığımız dünya hakkındaki temel inançlarımızdır. Bunlar, tüm “yüzeysel” düşüncelerimizin altında, bilinçaltımızdaki mutlak gerçeklerimizdir. Esasen, temel inançlar dünyayı nasıl algıladığımızı ve yorumladığımızı belirler.

Çekirdek inanç, sorgulamadan doğru olarak kabul ettiğimiz bir şeydir. Bu, her günün bir önceki gün kadar doğru görünmesini bekleyebileceğiniz anlamına gelir. İnançlarımız derinliklerimize yerleşmiştir, bu nedenle zihnimiz, onları düşünmeden, sorgulamadan ve hatta onların gerçekten farkında olmadan hayatımızı onların etrafında yaşamamızı sağlar. Bu nedenle de önemlidirler. Çok derinlerde ve bizi kökten etkilemelerine rağmen bu inançları değiştirmek bizim elimizde.

Kök inançlar yaşamın erken dönemlerinde oluşur, yetiştirilme tarzımız ve deneyimlerimizle şekillenir. Çok derinlere yerleşmiş ve gömülü oldukları için değiştirilmeleri çok zordur. Esas görevleri, deneyimlerimizi anlamlandırmamıza yardımcı olmaktır, ancak yaşamın ilerleyen dönemlerinde bizler için verimsiz ve hatta zararlı hale gelebilirler.

Kök inançlarımız olumlu ve faydalıysa, onları değiştirmek gibi bir eylemde bulunmamıza gerek yoktur. Değillerse, onları dönüştürmeye çalışmalıyız, çünkü sınırlayıcı olan temel inançlar, düşük benlik saygısının temel nedenidir. Kendimize, başkalarına nasıl davrandığımızı ve hatta başkalarının bize nasıl davranabileceğini şekillendirir. Yaşadığımız kuralları. Deneyimlerimiz temel inançlarımızla uyumlu olmadığında, bilişsel uyumsuzluktan her zaman kaçınmaya kararlı olan zihinlerimiz, uyum sağlayana kadar onları çarpıtacaktır.

temel inanç
Çekirdek İnanç

Çekirdek İnançlara Dair Yaygın Örnekler

Gelelim günlük yaşamımızda sıklıkla karşılaştığımız ancak farkında olmadığımız ve bize zarar verebilecek çekirdek inançlarımıza.

Asla iyi ve yeterli değilim

Kendimizi kötü, kaybeden, yeterince iyi olmayan, beceriksiz, çirkin, aptal, değersiz, hak etmeyen, sıkıcı, varoluşsal olarak kusurlu veya sevilmeyen kişiler olarak düşünebiliriz.

Bu gibi kök inançlara sahipseniz, düşük benlik saygısından muzdarip olabilirsiniz. Genellikle bu tür bir inanç, yakınlık korkusuna da neden olur. Kimsenin sizi gerçekten tanımasına izin vermemek, birine yaklaşıp kusurlu olduğunu görmelerini sağlamaktan daha kolay gelir.

Ben sevilmeye layık değilim

Kimse beni istemiyor, tek başıma daha iyiyim, kimse beni anlamıyor, başkalarını sıkıyorum, insanlar benden nefret ediyor, zaten başkalarına ihtiyacım yok.

Sevilemeyeceğinizi bir kez daha kanıtlamaktan kaçınmak için ilişkilerden tamamen kaçındığınızı görebilirsiniz. Veya sevgiyi “kazanmak” zorunda olduğunuz karşılıklı bağımlı ilişkileri seçersiniz.

Sevilmediğinize inanmanın tetikleyebileceği başka bir kalıp, her zaman size kötü davranan ve sizi duygusal olarak istismar eden, örneğin narsistik özelliklere sahip kişilerle birlikte olmayı seçmektir.

Birini seversem beni terk eder

Herkes beni terk ediyor, birini sevmek tehlikeli, birini seviyorsan sadece inciniyorsun, sevgiyi hak etmeliyim, biriyle olmadıkça mutlu olamam, herkes beni reddediyor.

Bu çekirdek inanç, çoğu zaman ilişkileri erken bitirmeniz anlamına gelir. Reddedilmekten o kadar korkarsınız ki, öncelikle siz terk edersiniz. Elbette bu, kendinizi yalnız ve kötü hissetmenize neden olur.

Dünya tehlikeli bir yer

Asla kimseye ya da hiçbir şeye güvenemem, güçsüzüm, çaresizim, zayıfım!

Bu çekirdek inanç, sürekli kaygı ve değişim korkusuna yol açar. Gerçekten ne istediğinize göre neyin ‘güvenli’ olduğuna bağlı olarak seçimler yaparsınız. Sürekli olarak hayatta ‘kaçırdığınız’ duygusundan mustarip, potansiyelinize ulaşamazsınız. Bu inancın bir başka yan etkisi de, her zaman etrafınızdaki her şeyi ve herkesi izlemeye çalışan bir kontrol manyağı olmanız olabilir.

Ben yeteri kadar iyi değilim

Ben başarısızım, değişemem, asla başaramayacağım, yapamam, ben bir kaybedenim, herkes benden daha iyi, denemenin bir anlamı yok!

Bu çekirdek inanç aynı zamanda düşük benlik saygısı içinde kalmanıza neden olur ve genellikle depresyona yol açar. Bununla birlikte, düşük özgüveninizi ve üzüntünüzü mükemmeliyetçiliğin arkasına saklayabilirsiniz.

Ayrıca kendinizi değerli hissetmeye çalışmaktan bile vazgeçebilir ve bunun yerine başkalarının sizi manipüle etmesine izin verebilirsiniz.

Her şey benim hatam

Hep yanlış anlıyorum, daha çok denemeliyim, insanları yeterince seviyorsam onları düzeltebilirim, herkese yardım etmeliyim, bencilim, mükemmel olmalıyım, başkalarını incitmemeliyim.

Bu sizin düşünce tarzınızsa, muhtemelen karşılıklı bağımlı ilişkilere sahip olacak, kişisel sınırlardan yoksun olacak, başkalarına hayır demekte zorlanacaksınız ve pasif agresif olacaksınız.

Eğer yukarıda bahsettiklerimize benzer çekirdek inançlarınız olduğunu düşünüyorsanız bunu değiştirmek için olumlamalardan faydalanabilirsiniz. Ancak çok güüçlü olan bu inançları değiştirmek için enerji çalışmalarından da faydalanabilirsiniz.

Hazırlamış olduğum videolara buradan ulaşabilirsiniz.

Danışmanlık ve Eğitimlerim hakkında bilgi almak için benimle irtibata geçebilirsiniz.

İletişim Formu – Whatsapp – Telefon ile Arama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir