14 Temel Enerji Meridyeni

Evrendeki her şey enerjiden meydana gelmektedir. Her bir bireyin, hayvanın veya nesnenin hem fiziksel hem de enerji bedenleri vardır. Enerji bedenlerimizdeki enerji merkezlerine “çakra”, enerji akışının gerçekleştiği noktalara ise “enerji meridyeni” denilmektedir.

Enerji Meridyeninin Özellikleri

Enerji Meridyeni

Enerji meridyenleri nehirler gibidir. Çin tıbbında “Qi” veya “Çi” olarak adlandırılan enerji akışını taşır. Bu meridyen yolları, dolaşım sistemi ile hemen hemen aynı şekilde vücuda enerji, besin ve kan dağıtarak çalışır. Bir vücutta 12 ana meridyen vardır ve bu meridyen çizgilerinin hepsi ana organlara bağlıdır.

Enerji meridyenlerinden herhangi birinde bir tıkanma veya dengesizlik meydana geldiğinde bu o meridyenin bağlı olduğu organ veya bölgede hastalıklara sebep olmaktadır. Enerji meridyenleri stres, korku, kaygı gibi psikolojik nedenlerle tıkanıklık gösterebilir. Meridyenlerdeki enerji akışının kontrolünün sağlanması, söz konusu organlarda yaşanabilecek rahatsızlıkların önüne geçebilmek açısından faydalıdır.

Bir meridyenin bittiği noktada bir diğer meridyen başlamaktadır. Bu nedenle her bir enerji meridyeninin eş meridyeni bulunmaktadır. Meridyenler, vücut yüzeyinde aktıkları yöne göre yin veya yang olarak sınıflandırılır. Yang enerjisi güneşten akar ve yang meridyenleri parmaklardan yüze veya yüzden ayaklara akar. Yin enerjisi, topraktan ayaklardan gövdeye ve gövdeden kolların içi (yin tarafı) boyunca parmak uçlarına doğru akar. Enerji meridyeninde sürekli bir akış olduğundan, enerji belirli bir yönde ve iyi belirlenmiş bir düzende bir meridyenden diğerine akar. Bu akışın bir başı ya da sonu olmadığı için düzen bir çark olarak gösterilebilir.

Akış, bedendeki meridyen çizgilerini şu sırayla takip eder: gövdeden parmak ucuna (kolun içi boyunca-yin), parmak ucundan yüze (kolun dışı/arkası boyunca-yang), yüzden ayağa (bacağın dışı boyunca-yang,) ayaklardan gövdeye (bacağın içi boyunca-yin).

Her bir enerji meridyeni bağlı olduğu organın ismini taşır. İnsan vücudunda bulunan 12 temel meridyen şunlardır:

meridyen-cemberi
Meridyen Çemberi

1. Merkez Meridyen

Tüm Yin meridyenleri düzenler. Beyin faaliyetleriyle bağlantılı olmasının yanı sıra doğal bilgelik deposudur. Bu bilgeliği vücudun her hücresine kaydeder. Bedenin bilgeliği kendiliğinden ortaya çıkar. Bu meridyendeki bir tıkanıklık karamsarlık, oradan oraya savrulmak, yok edicilik ve gaddarlığa neden olabilir.

2. Yönetici Meridyen

Omurgayı kasılmadan tutar. Kişinin kendisini birey olarak yeterli ve güçlü hissetmesini sağlar. Özgüven, öz disiplin, inisiyatif almak, değişen koşullara kolay ayak uydurmak, üretken ve alçakgönüllü davranmak gibi durumları kontrol eder. Yang enerjisini taşır. Bu meridyendeki bir tıkanıklık hırs, kendine zarar vermek, kırılganlık, kontrolü yitirmek ve değişime ayak uyduramamak gibi sorunları ortaya çıkarır.

3. Mide Meridyeni

Dalakla çalışan mide, enerjiyi meridyen boyunca taşır. Mide meridyenindeki bir dengesizlik, meridyen sisteminde enerji eksikliklerine neden olur. Ayrıca mani, kafa karışıklığı veya endişeye neden olabilir. Yang enerjiyi temsil eder.

4. Dalak Meridyeni

Sindirimden sorumludur. Dalak meridyeni mantıksal ve analitik düşünceden sorumludur. Aynı zamanda hafıza oluşumundaki ilk meridyendir. Kırmızı, nemli dudaklar aşırı dalak enerjisi olduğunu gösterirken solgun, kuru dudaklar bunun tersini gösterir. Kötü bir mizaç ve huysuzluk, dalak dengesizlikleri ile ilişkilidir. Yin enerjiyi temsil eder.

5. Kalp Meridyeni

Kalp, yaşamsal özün evidir. Diğer tüm organlara ve duygulara komuta eder. Dolaşımı düzenlemek ve sağlıklı bir zihinsel durumu korumak için birçok organla birlikte çalışır. Kalp dengesizse, diğer tüm organlar ve meridyenlerde sorun olabilir. Ayrıca hastalığa karşı savunmada birincil olarak görülür. Yin enerjiyi temsil etmektedir.

6. İnce Bağırsak Meridyeni

Sindirim, su emilimi, besin emilimi ve bağırsak işlevlerinden sorumludur. İnce bağırsak meridyenindeki dengesizlik karında ağrıya neden olabilir. Aynı zamanda zayıf muhakeme yeteneği ve huzursuzluğa da yol açabilir. Yang enerjiyi temsil eder.

7. Mesane Meridyeni

Sadece sıvı atıkları depolayıp ortadan kaldırırken, enerjisel olarak otonom sinir sistemini dengeler. Mesane meridyenindeki bir dengesizlik, idrar sorunlarının yanı sıra bel ağrısına veya bel zayıflığına neden olabilir. Mesane meridyen dengesizliği de kişinin korkulu veya inatçı olmasına neden olabilir. Yang enerjiyi temsil eder. En uzun ve karmaşık meridyendir.

8. Böbrek Meridyeni

Böbrek meridyeni üreme sistemini, testosteron seviyelerini düzenler, kemik iliği ve kan üretir. Yin enerjiyi temsil eder. Bu meridyendeki tıkanıklar mesane sorunları, cinsel sorunlar, yüksek tansiyon, mantar ve egzamaya neden olabilir.

9. Perikart Meridyeni (Cinsellik Dolaşım Meridyeni)

Perikart bir organ değildir. Kalbi çevrelemektedir. Kan dolaşımını dengeler. İşlevleri ile eş meridyeni olan üçlü ısıtıcı meridyene yardımcı olur. Bu enerji meridyenindeki dengesizlikler kalp, göğüs, mide ve zihinle ilgili sorunlara neden olabilir. Perikart meridyenindeki dengesizlikler genellikle aşırı duygu patlamalarına neden olur. Yin enerjiyi temsil eder.

10. Üçlü Isıtıcı Meridyen

Bir organla ilişkili olmayan ikinci enerji meridyenidir. Metabolizmayı kontrol etmesi bakımından tiroide benzer. Baş bölgesinde ve omuzlarda ağrı, kulak tıkanıklığı, egzama, siğil gibi sorunlara neden olabilir. Yang enerjiyi temsil eder.

11. Safra Kesesi Meridyeni

Karaciğer tarafından üretilen toksinlerin uzaklaştırılmasını ve depolanmasını düzenler. Safra kesesi meridyeni, cesur ve kararlı zihinsel durumları sağlar. Safra kesesi meridyenindeki bir dengesizlik, fizikselden daha fazla zihinsel rahatsızlık yaratır. Uykusuzluğa ve kasların sertleşmesine yol açar. Aynı zamanda zayıf muhakeme yeteneğine, çekingenlik ve kararsızlığa neden olabilir. Yang enerjiyi temsil eder.

12. Karaciğer Meridyeni

Karaciğer meridyeni dişi üreme sistemini, enerji dolaşımını düzenler. Bağların ve tendonların esnekliğini korur. Yin enerjiyi temsil eder. Bu meridyenin dengesizliği öfke sorunlarına neden olabilir.

13. Akciğer Meridyeni

Enerjiyi kontrol etmeye ve kan dolaşımına yardımcı olur. Akciğer meridyenindeki dengesizlikler üst solunum yolu enfeksiyonuna, solunum fonksiyon bozukluğuna, cilt sorunlarına, umutsuzluğa ve kaygıya neden olabilir. Yin enerjiyi temsil eder.

14. Kalın Bağırsak Meridyeni

Kalın bağırsak meridyenindeki bir dengesizlik kabızlığa, ishale ve karın ağrısına neden olabilir. Depresyon ve aşırı endişe de bu meridyenin dengesizliğinden kaynaklanabilir. Yang enerjiyi temsil eder.

Enerji Meridyenlerini İyileştirme Uygulamaları

Enerji meridyenlerindeki tıkanıklıkları veya sorunları iyileştirmek için uygulanabilecek uygulamalar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Akupunktur,
  • Enerji çalışmaları,
  • Masaj,
  • Refleksiyoloji’dir.

Çakra, enerji ve yin yang ile ilgili videolarıma buradan ulaşabilirsiniz.

Danışmanlık ve Eğitimlerim hakkında bilgi almak için benimle irtibata geçebilirsiniz.

İletişim Formu – Whatsapp – Telefon ile Arama

2 thoughts on “14 Temel Enerji Meridyeni

    1. Vecihe Çınar Post author

      Merhaba Zeynep Hanım, 0505 593 75 67 numarasından ya da whatsappdan iletişime geçerseniz bilgi alabilirsiniz. İlginiz için teşekkürler. Görüşmek üzere. Sevgiler.

      Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir