Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), ülke olarak yaşadığımız ve hepimizi büyük üzntüye boğan büyük deprem felaketi sonrasında bu felakete uğrayan veya daha önce benzeri bir duruma maruz kalmış bireylerin yaşadığı bir durumdur.
TSSB tedavisi uzun sürebilen ve etkileri kişiden kişiye göre değişen bir durumdur. Bu nedenle bu yazıda ülkece iyileşme sürecimize bir nebze de olsa katkıda bulunabilmek amacıyla TSSB’nin ne olduğundan ve iyileştirme yöntemlerinden bahsedeceğim.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?
TSSB birey travmatik bir olay yaşadıktan veya tanık olduktan sonra gelişebilen bir ruh sağlığı durumudur. Bu durum, kavga, saldırı, doğal afetler, araba kazaları veya yaşamı tehdit eden diğer deneyimler gibi olayları içerebilir. TSSB herkesi etkileyebilir, ancak en yaygın olarak askeri personelde, fiziksel ve cinsel saldırıdan kurtulanlarda ve doğal afetler yaşamış kişilerde teşhis edilir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri
TSSB, bir kişinin günlük yaşamı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecek bir dizi semptomla karakterize edilir ve bu semptomlar kişiden kişiye ve yaşanan olumsuz deneyime göre değişiklik gösterebilir. TSSB’nin en yaygın semptomlarından bazıları şunlardır:
- Travmatik olayın anıları
- Kabuslar veya olayın tekrar tekrar göz önüne gelmesi
- Travmayı hatırlatan şeylerden kaçınma
- İnanç ve duygulardaki olumsuz değişiklikler
- Sinirli, gergin veya gergin hissetmek
- Uyuma veya konsantre olma zorluğu
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi
TSSB yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi tedavi edilebilir. Tedavisi, semptom yaşayan kişiler için çok önemlidir ve farklılık gösterebilir. TSSB tedavi yöntemlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
- Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): En genel tanımıyla travmatik olayla ilgili olumsuz düşünce kalıplarını ve davranışları değiştirmeye odaklanan bir terapi türüdür.
- Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR): Travmatik anıyı işlemeye yardımcı olmak için göz hareketleri veya hafifçe vurma gibi dış uyaranlara odaklanırken travmatik olayı yeniden yaşamayı içeren bir terapi şeklidir.
- İlaç tedavisi: Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) gibi antidepresanlar da TSSB semptomlarının yönetilmesine yardımcı olmak için reçete edilebilir. Bununla birlikte, en iyi sonuçlar için ilacın terapi ile birlikte kullanılması gerektiğine dikkat etmek önemlidir.
- Grup terapisi: Benzer travmatik olaylar yaşamış diğer kişilerle bağlantı kurmalarına izin verdiği için TSSB’si olan bireyler için özellikle yararlı olabilir.
- Enerji terapileri: Travmaya sebep olan olayın olumsuz etkilerinin enerji bedenden temizlenmesi.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu ile Yaşamak
TSSB tedavi edilebilir ancak tedavi süreci uzunluğu değişebilir. TSSB ile yaşamak zor olabilir, ancak semptomları yönetmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür. TSSB’si olan bireylerin arkadaşlarından, ailelerinden ve ruh sağlığı uzmanlarından yardım ve destek almaları önemlidir.
Sonuç olarak TSSB, kişinin yaşamını önemli ölçüde etkileyebilecek ciddi bir durumdur. Bununla birlikte, doğru tedavi ve destekle, TSSB’si olan bireyler semptomlarını yönetmeyi ve hayatlarını normal seviyede yaşamayı öğrenebilirler.
Yaşanan felaket çok acı, çok büyük… Bu nedenle her bir vatandaşımızın bu konudaki yolculuğu farklı olacaktır. Ülkece bir arada ve birbirimize destek olarak yaralarımızı saracağız. Hepimize geçmiş olsun….
Kaynaklar:
https://www.healthline.com/health/post-traumatic-stress-disorder%23symptoms
https://www.psychiatry.org/patients-families/ptsd/what-is-ptsd
Enerji çalışmaları ve daha fazlası için hazırlamış olduğum videolara buradan ulaşabilirsiniz.
Danışmanlık ve Eğitimlerim hakkında bilgi almak için benimle irtibata geçebilirsiniz.