Beklentilerden Nasıl Özgürleşebiliriz?

Beklentiler, yaşamımızın büyük bir bölümünü oluşturuyor olabilir. İnsan olarak istemsiz de olsa beklenti içine girdiğimiz zamanlar olmakta. Ancak her şeyde olduğu gibi bunun da bir dengesinin olması gerekmektedir. Nasıl mı?

Bu yazıda sizlere beklentilerden neden ve nasıl özgürleşebileceğimizden bahsedeceğim.

beklenti
Beklentilerden Özgürleşme

Beklenti İçinde Olmak Nedir?

Çoğunlukla, gün içerisinde ne kadar çok beklentimiz olduğunu anlama eğiliminde değiliz. Hemen hemen her şeyden beklentimiz olabilir. Örneğin; sabah olması, işe sağlıklı bir şekilde gidebilmek, insanların bize bir önceki gün davrandıkları gibi davranmaları, maaşımızın tam gününde yatması… Örnekleri artırabilmek mümkün ama şimdilik bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyorum.

Kısacası beklenti, geleceğe odaklanan inançlar veya isteklerdir. Gerçekçi olabilir veya olmayabilirler. Ayrıca, anlaşmalara dayalı olabilir. Bir anlaşma yaptıysanız veya isteklerinizi açıkça ifade ettiyseniz ve bir cevap aldıysanız, gerçekçi ve haklıdır.

Beklentimizin çoğu oldukça olumlu yöndedir. Ama bir şeye üzüldüğümüzde, muhtemelen karşılanmadığını biliriz. Dolayısıyla bu durum, beklentilerimizi incelememiz gerektiğine dair iyi bir kanıt olabilir.

Beklentiler Nereden Gelir?

Çoğu zaman deneyimlerden gelmektedir. Daha önce size belirli bir sorunla nasıl başa çıkacağınızı öğreten benzer bir makale okuduysanız, bunun gibi makalelerin size bir şeyin üstesinden nasıl geleceğini öğretebileceğine dair bir beklenti geliştirmiş olabilirsiniz.

Deneyime dayalı beklenti gerçekçi olabilir, ancak daha önce böyle bir durumda bulunmuş olsanız bile, tüm durumların farklı olduğunu anlamak önemlidir. Bir şeyin daha önce belirli bir şekilde çalıştığı için, bir dahaki sefere aynı şekilde çalışacağı anlamına gelmez.

Mantıklı olarak, çoğu insan bunun farkındadır ve beklentiye sahip olmanın her zaman doğru olmadığını anlar. Buna rağmen, hemen hemen her duruma, kontrollü ve kasıtlı beklentilerle veya bilinçaltında yapılan otomatik beklentilerle gireriz.

Beklentiler Neden Her Zaman Yararlı Değildir?

Bir amaca hizmet etseler de, beklentiler her zaman yararlı değildir. Yeni bir duruma asılsız beklentilerle yaklaşmak, hayal kırıklığı yaratmaktadır.

Örneğin; diyete başlarsanız ve hızlı sonuçlar beklerseniz, muhtemelen hayal kırıklığına uğrarsınız. Sağlığınızı, gücünüzü ve dayanıklılığınızı geliştirmek zaman alır ve program hızlı bir gelişme vaat etse bile dikkatli olmalı ve sabırla yaklaşmalısınız.

Diğer insanlarla olan ilişkilerimizde de önemli bir rol oynar ve genellikle bu ilişkilerin kötüye gitmesinin nedeni, bunların karşılanmamasıdır. Aynı zamanda, çoğu zaman isteklerimizi ifade etmeyi unutmamızdır.

Örneğin, eşinizin fiziksel hediyeler yerine nazik sözleri tercih ettiğinizi anlamasını bekleyebilirsiniz. Ancak yine de sizi övgü yağmuruna tutmak yerine size küçük hediyeler getirmeye devam eder. Hayal kırıklığına uğramış ve incinmiş hissedersiniz, ancak eşinize bunu daha önce söylediyseniz bu konu hakkında düşünmek için kendinize zaman tanımanız önemlidir.

Çoğu beklentimizin gerçekleşmemesi, hem hayal kırıklığı yaratabilir hem de üzebilir. Bu nedenle, büyük ölçüde özgürleşmek gerekir. Tabi ki insan doğası gereği beklentiyi hayatından tamamen çıkaramaz ama bunu dengede tutmak hayatı kolaylaştırıcı ve yaşanabilir bir hale getirmektedir.

Beklentilerden Nasıl Özgürleşiriz?

Özgürleşmek hızla yapabileceğimiz bir çalışma değildir. Bunun için de zaman ve çaba harcamamız gerekmektedir. Ama bu çabanızı kolaylaştıracak birkaç yöntemi şu şekilde sıralamak mümkündür.

Her çalışmamızda ve konumuzda olduğu gibi buradaki ilk adım da fark etmektir. Beklentilerimizi fark ettiğimizde onların bize fayda sağlayıp sağlamadıklarını anlamamız daha kolay olmaktadır. Gün içerisinde onları fark ettiğiniz anda telefonunuza veya bir kağıda not alabilirsiniz. Daha sonrasında ise bunlar hakkında düşünün. Size nereden geldi, kendiniz mi yarattınız yoksa başkalarının dayatmaları sonucu mu bilinçaltınıza yerleşti?

1.Fark edin

Beklentilerinizi ve altında yatan nedenleri fark ettikten sonra, onları bırakmak için çalışmaya başlayabilirsiniz.

2.Her şeyi kontrol edemeyeceğinizi kabul edin

Kontrolü elden bırakmak ne kadar zor olsa da hayatın bizler için her zaman güzel sürprizler hazırladığını bilmek önemlidir. Beklentimizi de buna göre dengede tutmamızı kolaylaştırır.

Her şeyi kontrol edemeyeceğinizi kabul edip hayatı akışa bıraktığınızda olayların olumlu tarafını görmeniz de kolaylaşır ki bu da beklentilerden özgürleşmenin bir diğer yoludur.

3.Olumlu tarafını görün

Beklenti, çoğu zaman gerçekleşmediğinde bir sorun haline gelir ve bu durum olumsuz duygu ve düşünceleri beraberinde getirir. Ancak birileri veya bir şey sizi hayal kırıklığına uğrattığında bile onun olumlu yanını görmek mümkündür.

Olumlu tarafını görmek, beklentilerinizden özgürleşmenin önemli bir parçasıdır. Çünkü sizi, neye sahip olabileceğinizi düşünmek yerine, halihazırda sahip olduklarınızı fark etmeye yönlendirir.

Partneriniz size istediğiniz hediyeyi alamamış olabilir ama herhangi bir çaba sarf ettiyse bu sizi önemseyen ve düşünen biri olduğunu gösterir. Belki zam alamadınız ama düzenli olarak maaş aldığınız bir işiniz var.

Sizin de beklentilerden özgürleşmek için uyguladığınız ve faydasını gördüğünüz yöntemler varsa yorumlar kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

www.psychologytoday.com

www.upjourney.com

Enerji, meditasyon ve daha fazlasıyla ilgili olarak hazırlamış olduğum videolara buradan ulaşabilirsiniz.

Danışmanlık ve Eğitimlerim hakkında bilgi almak için benimle irtibata geçebilirsiniz.

İletişim Formu – Whatsapp – Telefon ile Arama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir