Dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunları günümüzde yediden yetmişe sıklıkla karşılaşılan bir problem.
-Siz de telefonunuzu arıyor ama bir türlü bulamıyorsanız ve sonunda telefonunuzun elinizde olduğunu fark ediyor musunuz?
-İzlediğiniz film veya okuduğunuz kitap hakkında hiçbir şey hatırlamadığınız oluyor mu?
-Aylardır beklediğiniz diş randevunuzu kaçırdığınız oluyor mu peki?
-Yapmak istediğiniz şeyleri bir türlü yapamıyor musunuz?
-O hep okumak istediğiniz kitabı bir türlü okuyamıyor musunuz?
Eğer siz de en az bu ve benzeri bir durum yaşadıysanız veya yaşıyorsanız dikkat dağınıklığınız veya odaklanma sorununuz olabilir.
Dikkat dağınıklığı veya Odaklanma Sorunu Nedir?
Dikkat dağınıklığı veya odaklanamama sorunu başladığımız veya yaptığımız bir işe tam anlamıyla yoğunlaşamama, o işleri tam olarak bitirememek anlamına gelmektedir. Dış çevreden gelen her bir uyaran ile dikkat dağınıklığı veya odaklanmanın bozulması mümkündür.
Gün içerisinde hepimizin birçok farklı koşturmacası mevcut. İş ve aile ile ilgili ayrıntılar ve endişeler, sosyal medya ve ekran karşısında geçirilen zaman, bu zaman dilim içerisinde maruz kaldığımız yeni bilgilerin zihnimizi yorması çok normal. Bu kadar çok ayrıntıyı hatırlamak, yalnızca bir tanesine odaklanmayı zorlaştırır. Zaman ve verimlilik açısından her işi bir arada yapmaya çalışmak bizi ve zihnimizi daha çok yorar.
Sorun şu ki, zihinlerimiz çoklu görev yapmak için tasarlanmamıştır. Bunun yerine, her seferinde bir görevi tamamladığımızda işleri daha iyi ve daha kapsamlı yaparız. Aynı anda birden fazla şey yapmaya çalıştıysanız, bunlardan hiçbirinin, yaptığınız tek şey olsaydı olacağı kadar iyi yapılmadığına emin olabilirsiniz. Çoklu görev yaptığımızda, odağımızı kaybetmeye ve karşılığında değerli üretkenliğimizi kaybetmeye meyilliyiz.
Dikkatimizi toplamak ve odaklanmak için ne yapabiliriz?
Dikkat dağınıklığının önüne geçmek ve odaklanmamızı kolaylaştırmak için gün içerisinde uygulayabileceğimiz basit ve etkili yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1.Meditasyon: Meditasyon dikkatinizi şimdiki ana çeker ve düşüncelerinizi şimdiye döndürür. Birçok çalışma, farkındalık meditasyonunun beynin bilgiyi işlemekten ve odaklanmaktan sorumlu kısmında değişiklikler üretebileceğini göstermektedir.
2. Egzersiz yapmak: Odaklanmayı ve dikkati artıran beyin kimyasalları olan dopamin ve norepinefrini artırır. Egzersizin ayrıca planlama ve organize etme, ayrıntıları hatırlama ve dikkat etme gibi şeyler için ihtiyaç duyduğunuz becerilere yardımcı olduğu bulunmuştur.
3. Sosyal medya bildirimlerini kapatmak: Bir titreşim veya bip sesi duyduğunuzda veya gelen kutunuza bir şeyin geldiğine veya bir sosyal kanalda yeni bir şeyin yayınlandığına dair bir sinyali duyduğunuzda, beyniniz anında yanıt verecek şekilde kodlanmıştır ve bu dürtüyü görmezden gelmekte zorlanır. Odağınızı her değiştirdiğinizde, beyninizin dikkatiniz dağılmadan önceki haline dönmesi zaman alır. Konsantre olmanız gerektiğinde, onunla savaşmayın. En az 30 dakika boyunca tüm sosyal medyalarınızdan çıkış yapın. Çok fazla bir şey kaçırmayacaksınız ve elinizdeki görevi bitirdikten sonra kaçırdığınız her şeyi yakalayacaksınız.
4. Not almak: Yapacak çok şeyiniz olduğunda, bu şeylerin rastgele bir şekilde aklınıza gelmemesi zordur, bu da odağınızı bozar. Elinizin altında bir not defteri bulundurun ve bu fikirleri aklınıza geldikçe not edin. Bu, zamanınızda bir yapı oluşturmaya yardımcı olur ve rastgele düşüncelerin beyninizde yer kapmak için rekabet etmesini engeller. Beynimizde çözemediğimiz ve aklımızda tutmaya çalıştığımız her bir fikir veya düşünce odaklanmamızı zorlaştırır, dikkatimizi dağıtır.
5. Düzenli beslenmek: Yiyecekler her derde deva olmasa da bazı yiyecekler beyninizin sağlıklı kalmasına, işlevini ve odağını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Herkes için bu besinler değişkenlik gösterebilir. Bazıları için kafein enerji verir ve konsantrasyona yardımcı olur. Somon, sardalya ve ringa balığı gibi soğuk su balıkları, fındık, tohumlar ve bitkisel yağlar gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar, daha düşük bunama oranları ve daha yavaş zihinsel gerileme oranları ile ilişkilendirilmiştir. Önemli olanın sadece ne yediğiniz değil, ne kadar yediğiniz olduğunu unutmayın: Çok fazla veya çok az yemek aynı zamanda odaklanma yeteneğinizi de etkileyebilir.
6.Beyni hazırlamak: Dikkat süresi geliştirilebilirdir. Bu yüzden kendinizi çalışmaya hazırlamanız önemlidir. Bir görevin üstesinden gelmeden önce, sessizce oturun ve birkaç derin nefes alın. Bunun beyninizi sakinleştirmeye ve odaklanmanızı iyileştirmeye yardımcı olmadığını söylemenize meydan okuyorum.
7.Ara vermek: Uzun bir görev, kısa aralar verilerek yapılırsa dikkati toplamak ve odaklanmak daha kolay olmaktadır. Bu, düşüncelerinizi yeniden toplamanıza ve tekrar oturduğunuzda yeniden odaklanmanıza yardımcı olma eğilimindedir.
8.Hedefler belirlemek: Yapılacaklar listesi, hedef belirlemenize ve öncelik belirlemenize yardımcı olur. Daha iyi odaklanma ve dikkat dağınıklığını yok etme yolunda büyük bir ilk adımdır. Odaklanma, bir şekilde odaklanmayı doğurur: Her üstünü çizdiğiniz görev sonunda, ilerlemek için motive olursunuz.
Sizin de dikkat dağınıklığınız veya odaklanma sorununuz için uyguladığınız ve fayda sağladığını düşündüğünüz bir yöntem varsa yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
Enerji, meditasyon ve daha fazlasıyla ilgili olarak hazırlamış olduğum videolara buradan ulaşabilirsiniz.
Danışmanlık ve Eğitimlerim hakkında bilgi almak için benimle irtibata geçebilirsiniz.