İnsanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için iletişim ve ilişki kurması kaçınılmazdır. İlişkilerde belki de en önemli şey alma verme dengesidir. Çünkü kişilerarası ilişkilerin temelinde “alma ve verme” mekanizması vardır.
Alma Verme Dengesi Nedir?
Hayatta her şey denge üzerine kuruludur. Bu nedenle sağlıklı ilişkiler kurabilmek için denge çok önemlidir. Eğer siz sürekli olarak karşı taraf için kendinizden ödün verir ve kendinizi hiçe sayarsanız bu sağlıklı ve dengeli bir ilişki olmaz. Dengeyi korumak, ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için en önemli koşullardan biridir. Ve eğer bu denge bozulursa sorunlar başlar ve kişilerden biri bu ortaklıktan gerçekte elde ettiği değerin çok küçük olduğunu hisseder.
Alma verme dengesi dediğimiz şey ise bu dengede olma durumudur. Genellikle maddi olarak düşünülse de maddi ve manevi her şey için geçerlidir. Çünkü hayat denge üzerine kuruludur. İlişkilerde asla her şeyi eşit olarak bölemezken, bir alma ve verme olması gerektiğini fark ederseniz, hem bazı şeylerden vazgeçersiniz hem de bazı şeyler kazanırsınız.
Denge Her Zaman Eşit Olmayabilir
İlişkilerde her zaman dengeli davranmak mümkün olmayabilir. Her buluşmada hesaplar eşit olarak bölünmeyebilir. Ama zaten alma verme dengesi de birebir eşitliği sağlamanın zorunluluğundan bahsetmez.
Örneğin,
Bir arkadaşınız sizi sinemaya davet etti. Bunun karşılığı olarak ona kahve ısmarlayabilirsiniz.
Veya maddi durumu çok iyi olmayan bir arkadaşınıza yardım ettiniz. Yardımınız karşılığında arkadaşınız bozulan bir ev aletinizi tamir edebilir.
Manevi olarak zor dönemden geçtiğinizde yanınızda olan arkadaşınızın zor bir döneminde onun buluşmalara gecikmesine aldırış etmeyebilirsiniz.
İşte alma verme dengesi dediğimiz şey birebir ölçüde değil bu şekilde de sağlanabilir. Sağlıklı bir denge de bu şekilde kurulur.
Tamamen eşit bir alış-verişe sahip olamamanın nedeni, ilişki içerisindeki kişilerin birbirlerinden farklı olmalarıdır. Bir arkadaş harika bir dinleyici olabilirken, başka bir arkadaş iletişimde daha aktif olabilir. Herkesin, ilişkilerini olumlu yönde etkileyen güçlü yanları ve kişilik özellikleri vardır. Vermek ve almak asla tamamen eşit olmasa da, elinizden gelenin en iyisini yaptığınızdan emin olun.
Dengesiz Bir İlişkiyi Düzeltmek
Alma ve verme dengesi bozulduğunda, ilişkideki bir partner kendisini kullanılmış veya ilişkide kendinden ödün veriyormuş gibi hissedebilir. Alma ve verme dengesi için daha önce de belirttiğim gibi çok net bir “çizgi” koymak tehlikelidir. Çünkü genellikle tanımlanması zordur. Bununla birlikte, bir partner, ilişki için diğer kişiden daha fazla çaba sarf ettiğini hissediyorsa, bu durum tartışılması gereken bir soruna işaret edebilir.
Bazen ilişkiler, birinin küskün hissetmesi ve diğerinin her şeyin yolunda olduğunu düşünmesiyle, yıllarca dengesiz bir durumda devam edebilir. İlişkiye partnerinizden daha fazlasını kattığını düşünüyorsanız, kızmayın. Bunun yerine, partnerinizin yapıyor olabileceği ve belki de daha önce fark etmediğiniz şeyleri daha eşit hale getirebilecek şeyleri düşünün. Hala bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, partnerinizle konuşun. Bunu sadece ilişkinizin “rutinini” değiştirerek yapabilirsiniz. Örneğin, her zaman araba kullanan sizseniz, bir dahaki sefere partnerinizin yapmasını isteyin. Önce bu tür çözüm yollarını deneyin. Eğer partneriniz değişmezse endişelerinizi dile getirin.
Alma Verme Dengesine Sahip İlişki İçin 4 Yöntem
1. Konuşun
Sohbet sadece bilgi alışverişi değildir. İnsanlar duygularını paylaşmak, rahatlamak ve sorunlarla uğraşırken kendilerini güvende hissetmek için birbirleriyle konuşurlar. Bir konuşmadaki en yaygın hatalar yalnızca kendinizden bahsetmek ve aktif bir dinleyici olmamaktır. Sorunlarınız ve endişeleriniz hakkında konuşun, ancak aynı zamanda diğer kişiye de konuşma ve gerçekten dinleme şansı verin, sözünüzü kesip tekrar sadece kendi kişiliğinize odaklanmak yerine.
2. Karşılıklı Yardımlaşın
Eşiniz geçen hafta sonu en sevdiğiniz yemeği mi hazırladı mı? Yeni bir elbise almasına yardım etmenizi isterse, ona eşlik edin ve kıyafet denerken sabırlı olun.
Bir partnerin tüm çabayı gösterdiği ve diğerinin her zaman aynı ölçüde yardım etmeyi reddettiği narsist düzeyde bir ilişki, dengesizdir ve tatmin etmez.
3. Akışı kabul edin
Hiç kimse mükemmel değildir. Ancak bazı insanlar eşlerinin veya arkadaşlarının hatalarına daha fazla olumsuz tepki veriyor.
Partneriniz bu sabah bulaşıkları yıkamadan evden ayrıldığı için her sinirlendiğinizde, onun da beklentilerini karşılamadığınız, ancak daha az şiddetli tepki verdiği benzer bir durumu düşünün. Sonuçta hayat kısa, bu tür küçük şeyler için savaşmaya değer mi?
4. Kişisel Alan Sağlayın
Alma verme dengesini sağlamak için en önemli unsurlardan birisi de kişilerin kendilerine ait zamanlarının ve alanlarının olmasıdır. Sağlıklı bir ilişki için ister arkadaşlık, aile isterseniz aşk ilişkinizde olsun karşınızdaki kişinin kendine ait zamanına ve alanına saygı duymanız önemlidir. Kendinize ait zamanınızda kendinizi beslediğinizde hem partnerinize hem de ilişkinize büyük katkı sağlarsınız.
Önemli olan ilişkilerde bir şekilde alma verme dengesinin sağlanmasıdır. Bu dengeyi sağlamak için öyle katı kurallar koymaya gerek yok. Yeter ki akışa bırakın.
Danışmanlık ve Eğitimlerim hakkında bilgi almak için benimle irtibata geçebilirsiniz.