Kaybetme korkusuyla bir şeyi kaybedeceğinizi düşündüğünüzde bunu iliklerinize kadar hissedip hareket edemeyecekmiş gibi hissettiniz mi hiç? Veya hayatınızı değiştirecek adımları sırf bu korku nedeniyle atamadığınız oldu mu?
Korku, güçlü bir olumsuz enerji yayar ancak kaybetme korkusu ilişkiler, iş, aile bağları, para, sağlık gibi hayatımızın en önemli ve temel noktalarında bizleri etkilemektedir.
Sevmediğiniz bir işten ayrılmayı planladığınızda iki korku arasında kalabilirsiniz: Kalıp bu işi yaparken asla tatmin olamamak ve ayrıldığınızda bu fırsatlara sahip bir iş bulamamak.
Artık sizi zorlayan bir ilişkiyi bitirmeyi düşündüğünüzde yine benzer iki korku arasında kalırsınız: İlişkinizi devam ettirdiğinizde ilişkide tatmin olma ihtimalinizi görebilmek ve ayrıldığınızda tamamen yalnız kalmak ve belki de yeni bir ilişkiye başlayacak birini bulamamak.
“Ya bir daha ailemi göremezsem? Onlar vefat ettiğinde ben ne yapacağım? Başka bir iş bulamazsam? İstediğim işi yaparken ya parasız kalırsam? İşimi kaybedersem? Ya kayak yaparken bacağım kırılırsa? O işi kabul etmezsem bilmediğim bazı fırsatları kaybeder miyim? İstedikleri gibi davranmazsam saygılarını kaybeder miyim?” Siz de kendinizi gün içerisinde bu ve benzeri soruları sorarken buluyor musunuz? Bu soruların temelinde tek bir şey bulunuyor: kaybetme korkusu.
Kaybetme Korkusunun Nedenleri
Bunun bir çok nedeni bulunmaktadır. Ancak yetiştirilme tarzımızdan ve çocukluğumuzdan gelen ebeveynleri küçük yaşta kaybetmek, boşanma, sevilen birinin ani vefatı gibi travmalar hangi alanda daha fazla korku yaşayacağımızın göstergesi olabiliyor.
Kaybetme korkusunun ortaya çıkmasının nedenleri çok çeşitli olabilir. Aşağıda, kendi korkunuzun nedenini bulabileceğiniz en yaygın 11 neden bulunmaktadır.
- Boşanma
- Aldatılma
- Sevilen birinin vefatı
- Aileden gelen kaybetme korkusu
- Savaş
- Hastalık
- Aşırı kaygı
- Sevilen birinin ihanetine uğramak
- Zorbalık
- Çocuklukta ailenin güven ihtiyacını karşılayamaması
- Zihinsel hastalıklar
Kaybetme Korkusunun Belirtileri
Bu korkunun belirtileri kişiden kişiye ve yaşanılan travmalara göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, genel olarak korkunun belirtileri olarak tanımlanabilecek belirtiler bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yersiz kıskançlık
- Aşırı derecede kontrol etme isteği
- Hasta olma korkusu
- Tanınma isteği
- Özgüvensizlik
- Değersiz hissetme
- Aşırı tepki verme
- Aşırı korumacı davranma
- Karamsarlık
- Duygusal bağımlılık
- Strese yatkınlık
Kaybetme Korkusunun Üstesinden Gelmek
Korku bizlere hiç istemediğimiz, mantıksız kararlar vermeye zorlayabilir. Örneğin; indirim biteceği için hiç ihtiyacımız olan bir eşyayı alırız. Yanlış olabilecek bir kararla zaman kaybetmekten korktuğumuz için zamanımızı tatmin edici olmayan şekillerde kullanırız.
Alınan bir riskin karşılığının olacağını bilemeyiz ancak kaybetme korkumuzun eylemlerimizi ne zaman ve nasıl ortaya motive ettiğini bilirsek, olumsuz olan bu durumu olumlu bir hale getirebiliriz. Korkumuzun da üstesinden gelebiliriz. Peki korkumuzun üstesinden gelmek için nasıl yöntemler izleyebiliriz?
1. Neyi Kaybetmekten Korkuyorum?
Spiritüel yolculukta ve psikolojide en temel nokta sorun olarak tanımladığınız şeyin farkına varmaktır. O nedenle burada da ilk adımımız korkumuzu tanımlamak olacaktır. Kendinize “Neyi kaybetmekten korkuyorum?” diye sormaya başladığınızda sorunuzun cevapları size hızla ve belki de hiç beklemediğiniz yerlerden gelecektir.
2.Düşünce Kalıplarını Kırmak
Her zaman en kötü senaryoyu düşünürseniz, olabilecek olumsuzluklara hazırsınız demektir. Ancak bu hazırlık, sonunda o hissi daha iyi hale getirmez. Aksine, olumlu düşünürseniz durum tamamen farklı olabilir. Çünkü o zaman daha rahat olursunuz ve bunu çevrenize de aktarmış olursunuz. Bu nedenle, olumsuz düşünce kalıplarınızı kırın ve bunun yerine şu inancı içselleştirin: “Her şey yoluna girecek.. Ve hayal kırıklığına uğrasam veya incinsem bile, yine de bu durumdan kurtulacağım.”
3.Özgüveni Güçlendirmek
“Eşim beni sevmeye değer bir olmadığım için terk etti.” Bu inanç sistemi ne yazık ki yaygın olmakla birlikte tamamen yanlıştır. Bazı insanlar sevgiyi hak etmediklerine inanırlar. Ama gerçek şu ki biri sizi terk ettiğinde bunun birçok nedeni olabilir. Her durumda, her birey sevgiyi almaya layıktır. Çünkü herkes olduğu gibi eşsiz ve harikadır. Bu yüzden bu ipucu son derece önemlidir: Özgüveninizi güçlendirin. Ne kadar güçlüyse, kaybetme korkusu o kadar az hissedilir.
4.Stres Seviyesini Azaltmak
Stres, kaybetme korkusunun en büyük destekçisidir. Stres seviyeniz ne kadar yükselirse, sonunda kaybetme korkunuz da o kadar büyük olur. Bu nedenle stres seviyenizi fark edilir şekilde azaltmanız son derece önemlidir. Bunu meditasyon, pilates, yoga veya spor gibi çeşitli yöntemlerle yapabilirsiniz. Buradaki en önemli şey, kaybetme korkusunun yayılmaması için uygun yöntemleri günlük hayatınızın değişmez bir parçası haline getirmenizdir.
5. “Kaybetme”ye Olan Bakış Açısını Değiştirmek
Yaşam kaybı da kazancı da beraberinde getirmektedir. Yaşanan her bir olayda, kayıpta veya kazançta öğreneceğimiz çok şey bulunmaktadır. Bu nedenle “kaybetme”ye olan bakış açınızı olumlu yönde değiştirmenin önemi büyüktür. Kayıpları, kayıp olarak değil size kazandırdıkları açısından düşündüğünüzde korkacak bir durumun olmadığını fark edersiniz.
Kaybetme korkusu her bir bireyde bulunmaktadır. Kimilerinde kolaylıkla üstesinden gelinebilecek bir yapıdayken kimilerindeyse daha köklü ve derindir. Eğer yukarıdaki veya diğer birçok yöntemi uygulamanıza rağmen üzerinden gelemiyorsanız bir psikologdan, kişisel gelişim uzmanından veya yaşam koçundan destek alabilirsiniz.
Konu ile iligli olarak hazırlamış olduğum videoya buradan ulaşabilirsiniz.
Danışmanlık ve Eğitimlerim hakkında bilgi almak için benimle irtibata geçebilirsiniz.
Benim geçmişte para kaybetme korkum vardı. En sonunda varlıklı hallerimizden sonra iflas ettik. Dolandırıldık. Şimdi geçinmek için çabalıyoruz. Düşündüğüm en kötü senaryoyu hayatıma çektim. Zamanında bu korkularım için doktorada gittim ilaçta kullandım. Şimdi ne olacak bilmiyorum. Düşünce yapımı değiştirmeyi çalışıyorum çabalıyorum. İnş olacak !nasıl yapmalıyım sizce.