Sonbahar depresyonu, diğer adıyla mevsimsel depresyon belirtilerini fark etmesek de aslında hepimizi etkileyen bir durum. Neşeli, içimizi ısıtan güneşli yaz aylarının yerini karanlık ve soğuk bir havaya bırakması fiziksel sağlığımızın yanı sıra ruhsal sağlığımızı da olumsuz yönde etkiliyor. Sonbahar depresyonu olumsuz bir süreç olsa da tedavisi mümkün! Enerji çalışmalarıyla tedavisi daha da hızlı ve etkili.
Sonbahar Depresyonu Nedir?
Bir diğer adıyla mevsimsel depresyon özellikle sonbahar ayarlında görülmektedir. Mevsimsel duygudurum bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Havanın erken kararması, soğuk hava nedeniyle sürekli olarak kapalı alanlarda vakit geçirmek, günlerin kısalması gibi hareketimizi etkileyen faktörler psikolojimizi de olumsuz yönde etkilemektedir.
Sonbahar aylarında bu etkenler bazılarımızın hislerini ve düşüncelerini daha fazla olumsuz yönde etkilendiğinden “depresyon” olarak adlandırılır.
Sonbahar Depresyonunun Nedenleri
Araştırmacılar sonbahar depresyonuna neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Genellikle güneş ışığının olmaması, onu almaya eğilimli kişilerde durumu tetikleyebilir. Teoriler şunları önermektedir:
Biyolojik saat değişimi: İnsanlar güneş ışığından daha az yararlandığında biyolojik saatleri değişir. Bu saat ruh halini, uykuyu ve hormonları düzenler. Değiştiğindeyse insanlar ruh hallerini düzenlemekte zorlanabilirler.
Beyin kimyasal dengesizliği: Nörotransmiterler olarak adlandırılan beyin kimyasalları, sinirler arasında iletişimi sağlar. Bu kimyasallar, mutluluk duygularına katkıda bulunan serotonin içerir. Sonbahar depresyonu riski altındaki kişilerde daha az serotonin aktivitesi olabilir. Güneş ışığı serotoninin düzenlenmesine yardımcı olduğundan, kış güneşinin olmaması durumu daha da kötüleştirebilir. Serotonin seviyeleri daha da düşebilir ve ruh hali değişikliklerine yol açabilir.
D vitamini eksikliği: Serotonin de D vitamininden destek alır. Güneş ışığı D vitamini üretmemize yardımcı olduğu için kışın daha az güneş ışığı D vitamini eksikliğine yol açabilir. Bu değişiklik serotonini ve ruh halini etkileyebilir.
Melatonin takviyesi: Melatonin, uyku düzenini etkileyen bir kimyasaldır. Güneş ışığı eksikliği, bazı insanlarda aşırı melatonin üretimini uyarabilir. Kış aylarında kendilerini halsiz ve uykulu hissedebilirler.
Olumsuz düşünceler: Sonbahar depresyonu yaşayan insanlar genellikle kış hakkında stres, endişe ve olumsuz düşüncelere sahiptir. Araştırmacılar, bu olumsuz düşüncelerin mevsimsel depresyonun bir nedeni mi yoksa etkisi mi olduğundan emin değiller.
Sonbahar Depresyonunun Belirtileri
Daha önce de belirttiğimiz gibi sonbahar depresyonu bir tür depresyondur. Bu nedenle, mevsimsel duygudurum bozukluğu olan kişilerde aşağıdakiler de dahil olmak üzere depresyon belirtileri olabilir:
- Üzüntü
- Endişe
- Karbonhidrat isteği ve kilo alımı
- Aşırı yorgunluk ve enerji eksikliği
- Umutsuzluk veya değersizlik duyguları
- Konsantre olamama
- Sinirli olma
- Sosyal faaliyetlerden çekilme de dahil olmak üzere olağan faaliyetlere ilgi kaybı
- Daha fazla uyumak
- Ölüm veya intihar düşünceleri
Tedavi Yöntemleri
Sonbahar depresyonu için birçok farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Işık Tedavisi (Fototerapi): Özel bir ışık kullanılarak yapılan bir tedavidir. Işık depresyonda olan kişilerin daha fazla seratonin hormonu salgılamasını sağlamaktadır.
Konuşma Terapisi: Depresyon tedavilerinin en etkililerinden biri olan konuşma terapisi sonbahar depresyonu yaşayan bireylerde de sıklıkla uygulanan ve faydalı olan bir tedavidir.
Antidepresan Kullanımı: Depresyonun ilerleme düzeyine bağlı olarak doktorlar tarafından kullanılması önerilen sakinleştirici ilaçtır.
D Vitamini Kullanımı: Serotonin üretimi için ihtiyaç duyulan vitamini desteği ile depresyonun iyileştirilmesi veya semptomlarının azaltılması mümkün.
Dışarıda vakit geçirmek: Daha fazla güneş ışığı almak semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Gündüz dışarı çıkmak, yürüyüş yapmak sonbahar depresyonu belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
Herkes tarafından bilinen depresyon tedavilerini kısaca bu şekilde sıralamak mümkün. Ancak biz şifa çalışmacılarının depresyonla mücadelede önerdiği ve uyguladığı bir diğer ve etkili yöntem ise kök çakrayı güçlendirmektir. Kök çakra tıkandığında kişilerde depresyon vb. rahatsızlıkların yaşandığından daha önce çakralarla ilgili yazımda bahsetmiştim. Şimdi ise sizlere kök çakrayı nasıl güçlendirebileceğinizden bahsedeceğim.
Kök Çakrayı Güçlendirme Yöntemleri
Renklerin enerjisinden yararlanın: Her bir çakra bir renkle ilişkilidir. Çakraların dengeli çalışmasını ve iyileşmesini sağlamak için ilgili olduğu rengin enerjisinden faydalanabilirsiniz. Kök çakranın rengi olan kırmızı renkte objeler takabilir, evinizde bu renkte eşyalar kullanabilir veya bu renkte kıyafetler giyebilirsiniz. Kırmızı renkli yiyecekleri de tüketmek kök çakranızı iyileştirmede fayda sağlayacaktır.
Olumlamaların iyileştirici gücünü kullanın: Kök çakrayı güçlendirmek ve iyileştirmek için kullanabileceğiniz bir diğer etkili yöntem ise olumlamalardır. Her gün veya aklınıza gelen her an olumlamaları tekrarladığınızda iyileştirici gücünü hissedeceksiniz. Kök çakrayı güçlendirmek için kullanabileceğiniz bazı olumlamaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Evren beni her zaman destekliyor.
- Maddi olarak güvendeyim.
- Kendimi seviyor, beğeniyor ve onaylıyorum.
- Topraklandım ve toprağa bağlıyım.
- Değişimi kucaklıyorum.
Kök çakrayı dengeleyen duruşlar uygulayın: Yoga, asana denilen duruşlar aracılığıyla vücudun ruhsal ve fiziksel bağlantılarını sağlamaya yardımcı olur. Nefese odaklanmak, gerilimi serbest bırakmaya ve kök çakrayı açmaya yardımcı olur.
Doğa ile bağlantı kurun: Kök çakranızı güçlendirmek için doğada daha fazla zaman geçirerek dengelenebilir ve toprakla bağlantı kurabilirsiniz.
Zaman zaman olumsuzluklara kapılmamız, kendimizi yorgun, umutsuz ve mutsuz hissetmemiz çok normal. Ama her zaman hatırlamamız gereken bir şey var: iyileştirici güç her zaman bizimle. İyileşmeyi ve şifa bulmayı istediğimizde içimizdeki güçle bunu gerçekleştirmek mümkün.
Şifa çalışmaları ve daha fazlası için hazırlamış olduğum videolara buradan ulaşabilirsiniz.
Danışmanlık ve Eğitimlerim hakkında bilgi almak için benimle irtibata geçebilirsiniz.